Receptek vissza a főoldalra
Zabpelyhes almás
müzli
Hozzávalók: (egy főre)
1 db alma lereszelve
(nagy lyukú "káposzta" reszelőn)
1 evőkanál zabpehely
1 evőkanál pattogatott amaránt mag
1 teáskanál Basica
por (ez nem feltétlen szükséges, de hasznos)
1 kávéskanál
szezámmag (szemes lenmag is lehet, napraforgó mag is) ez sem feltétlen kell
Ízesíteni: csipet
fahéj (ha nem szereti kimaradhat)
1 kávéskanálnyi mézet
is adhatunk hozzá, ha édességként szeretnénk fogyasztani pl.
süti helyett
Elkészítés: a
hozzávalókat összekeverjük és önálló étkezésként
elfogyasztjuk. Lehet reggeli, uzsonna, vagy egy könnyű vacsora.
Zabpehely golyó
50 dkg zabpehelyliszt
35 dkg nádcukor
25 dkg bio
margarin
2 evőkanál karobpor
3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál víz
csipet fahéj és szegfűszeg
A hozzávalókat jól
összedolgozzuk, kézzel összegyúrjuk, majd golyókat formálunk belőle.
Kókuszreszelékbe is
megforgathatjuk, tehetünk a közepébe gyümölcsöt, vagy ízesíthetjük magokkal is.
Extra banánturmix
csírával – reggeli vitaminbomba
3 banán,
Ez 2 személyre való
mennyiség – 2 x
Ideális a több féle
csíra. (mungóbab, barnalencse, búza, lucerna, őszi káposzta-repce)
Igazi kovásszal
készült tönkölybúzakenyér
A kovász
készítése:
A kovásznak van egy
jellegzetes „illata”, nem kell megijedni, nincs semmi baja.
A negyedik nap
kovászunk kész, felhasználható, vagy ha nem azonnal sütünk, akkor egy tiszta
befőttesüvegbe tesszük. A befőttesüvegre rácsavarjuk a tetejét. A kovászt hűtőben
tároljuk, kb. 3-4 napig áll el az első
kovász.
A kenyér
készítése:
A kovászt egy-két
órával a kenyérkészítés előtt ki
kell venni a hűtőből,
lecsavarjuk a befőttesüveg
tetejét, hogy levegőt kapjon, de
azért a tetőt az üveg tetején hagyjuk.
A kenyértészta kézzel
is összedolgozható, de mivel ragad egyszerűbb robotgéppel.
Ha a megadott
liszt-víz arányt követjük, akkor kenyerünk finom lesz és nem lesz sem száraz,
sem tömény, de tartalmas állagú lesz. Ha az összetevőket kézzel dolgozzuk össze, és egy kissé ragad
a tészta, és emiatt több lisztet teszünk bele, akkor fennáll az esély, hogy a
kenyér egy kicsit szárazabbra fog sikerülni.
Az alábbiakat kell
összedolgozni - a felsorolt sorrendben a keverőgép edényébe téve:
10-
az általunk elkészített kovász (kb.
Fontos: Az összedolgozott kenyértésztából
rögtön kiveszünk kb.
Fontos, hogy a kész
kenyértésztát kilisztezett tálba tegyük, a tésztát válasszuk el körben az edény
falától, és ott is lisztezzük ki.
A tálnak akkorának
kell lennie, hogy elférjen benne a tészta akkor is, ha megkelt.
Általában körülbelül
a kétszeresére nő.
Az első kovásszal készített tészta nem biztos, hogy
ennyire megkel.
A kenyértésztát több
konyharuhával letakarjuk, hogy melegben legyen, ha süt a nap a napra is tehetjük. Kb. hét óra kelésre
van szükség, ha több nem baj, a hőmérséklettől függően
6 óra is elég lehet.
Ha megkelt a tészta,
alul kilisztezett, oldalt kiolajozott teflonos, hosszúkás sütőformába tesszük (kalácssütőforma 30cm-es). Egy kicsit lehet gyúrni, de
nem kell túl sokat. Ha akarjuk még 1 óráig hagyhatjuk
kelni a sütőformában betakarva,
de nem muszáj.
A formába helyezett
tészta tetejét bevizezzük (pl. kenőtollal).
A sütő aljába egy vízzel teli nagy tepsit teszünk.
Fontos hogy nagy legyen, ez fog párologni, így nem lesz száraz a kenyér.
A sütőrácsot alulról a második fokra tesszük, tehát
lentebb kell, hogy legyen, mint a sütő
közepe. A sütőformába helyezett
kenyértésztát erre a sütőrácsra
tesszük.
10 percig
Ha megsült,
kivesszük, kiborítjuk a formából, ehhez kell egy kicsit ütögetni megfordítva.
Ha akarjuk, a kenyeret visszarakhatjuk a sütőformába a tetejére fordítva, és így lekapcsolt sütőben 4 percig még süthetjük, de ez nem muszáj. Ha ezzel is kész vagyunk, konyharuhára
helyezzük, bevizezzük a tetejét, valamint, ha megrepedt a kenyér és a repedés
mentén egy kicsit száraz és kemény, akkor ott is, és ezután azonnal betakarjuk
a konyharuhával. Néha kitekerhetjük egy kicsit, hogy ne fülledjen be, de csak
egy-két másodpercre, utána vissza kell tekerni. De ha nincs erre módunk az se
baj, nem szokott befülledni.
Ha kihűlt zacskóba tesszük. Ne tegyük hűtőbe.
A kenyér kb.
Egyszerű finom saláta
kenyérhez vagy akár köretnek
- Eisberg jellegű zacskós saláta, legjobb a sima jégsaláta
- víz
- barna nádcukor
- só
- igazi citrom leve
- olívaolaj
Ízlés szerint lehet
még bele tenni:
- csemegekukorica
- olívabogyó
- hagyma
- paradicsom, de csak
frissen menjen bele, ne álljon hosszú ideig a salátában
Céklakrém
6 db közepes nagyságú
céklát megfőzünk.
A magokat
összeturmixoljuk a céklával. Hozzáadunk citromlevet, kevés hagymát (fél fej),
örölt köményt és szükség esetén kevés almaecetet.
Esetleg ízlés szerint
megsózhatjuk, de nem muszáj.
Lencsekrém
30 dkg lencsét
sós vízben megfőzünk
10 dkg zabpehelyliszt
3 szál újhagyma
összeaprítva
3 gerezd zúzott
fokhagyma
őrölt babérlevél
őrölt kömény
őrölt szerecsendió
őrölt gyömbér
1 evőkanál fűszerpaprika
2 evőkanál mustár
só ízlés szerint
A hozzávalókat
teljesen pépesítjük, vagy turmixoljuk. Kenyérre, vagy zöldség karikára kenjük.
Kapros köleskrémmel töltött cukkini
A cukkiniket
hosszában félbevágjuk, és a belsejét kivájjuk.
Olajon az apróra
vágott hagymát és a cukkini belsejét
megpirítjuk. Fokhagymát, köménymagot, borsikafüvet és
sót teszünk hozzá. A kölest kétszeres mennyiségű, vegamixes
vízben feltesszük főni. Amikor a köles puhára főtt,
belekeverjük a lepirított cukkinidarabokat, az apróra
vágott
kaprot, és a szójajoghurtot, és ha szükséges, akkor
még
ízesítjük. Ezzel a masszával betöltjük a cukkiniket,
gazdagon
megszórjuk sajttal, és 180 C-on kb. 20-25 perc alatt
pirosra sütjük. Könnyen elkészíthető fi nom ebédet kapunk,
melyet főételként
salátával vagy körettel tálalhatunk.
Hozzávalók:
-
- 200 ml szójajoghurt
-
- 4 db cukkini
-
- 2 csomag kapor
- 2 gerezd fokhagyma
- borsikafű, köménymag
- vegamix
- olaj
- tengeri só
Töltött padlizsán
Hozzávalók 4
személyre:
- 4 közepes méretű padlizsán
- 2 ek. citromlé, só
- 6 ek. olivaolaj
- 2 közepes méretű hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csomag
petrezselyem
- 6 érett paradicsom
(
-
½ tk. édes pirospaprika
- 1 mk. fekete bors, friss örlésű cayenne bors és őrölt
római kömény
- 1 tk. cukor
Elkészítési idő: 45 perc ( +20 perc előkészítés, + 40 perc sütés)
Elkészítés:
- A padlizsánokat
megmossuk, a szárakat nem vágjuk le, csak lehámozzuk róluk a zöld részt. A
padlizsánokat hosszában félbevágjuk. Citromlét csepegtetünk rájuk, megsózzuk,
és kb. 20 percig állni hagyjuk. Utána lemossuk, és
megszárítjuk.
- Egy nagy serpenyőben felforrósítunk 4 ek. olajat
, és a félbevágott padlizsánok mindkét oldalát nagy lángon 5-6 perc alatt
világosbarnára sütjük, majd lecsepegtetjük. Egy kiskanállal kivájjuk a
belsejüket a szélüktől
½ cm-re. A padlizsánhúst felaprítjuk. A félbevágott padlizsánokat
egy nagy sütőformába fektetjük. A
sütőformát előtte kiolajozzuk. Hagymát, fokhagymát pucolunk,
a hagymát karikára, a fokhagymát apróra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, a leveleket apróra
összevágjuk.
- A sütőt előmelegítjük
175 fokra. Forrásban lévő vízbe
helyezünk 4 paradicsomot, kivesszük, majd meghámozzuk őket. Húsukat felkockázzuk. A maradék olajat a
serpenyőben lévő olajhoz adjuk, felmelegítjük. A hagymát és
fokhagymát közepes lángon üvegesre fonnyasztjuk. Hozzáadjuk
a paradicsomot, a
padlizsánhúst, a petrezselymet és fűszereket, és kb. 5 percig
pirítjuk keverés mellett. Sóval ízesítjük.
- A tölteléket
elosztjuk a félbevágott padlizsánok között. A maradék paradicsomot megmossuk,
karikára vágjuk. A paradicsomokat a megtöltött padlizsánok tetejére helyezzük,
megszórjuk sóval, borssal és cukorral. 160 fokon 35- 40 percig sütjük.
”Általános
praktikák - VEGÁN”:
Tej kiváltása:
Növényi tejek, növényi tejporok, gabona-tejporok
Tejföl, Joghurt,
Tejszín kiváltása: Szójajoghurtok, szójatejszínek. (Pl.: Alpro Soya Yofu,
Sojade natur szójajoghurt, Joya natur joghurt)
Majonéz helyett:
Szója majonéz, Veganéz
Sajt kiváltása:
Növényi „sajt”
Túró kiváltása: Tofu
nyersen összetörve
1 db. Tojás kiváltása: ½ ek. kukorica keményítő + ½ ek. szójaliszt keveréke
(sok vega
ételhez nem is kell tojás, mert pl. a teljes kiőrlésű liszt
összetapad magától, míg a fehérliszt az nem ...)
Sajt helyett pl.
pizza, tészta tetejére: felolvasztani pl. Biopont biomargarint, zsemlemorzsát
hozzáadni,
keverni, sózni, és a végén pirított tökmagot
hozzáadni, ha túl sűrű,
akkor kis vizet hozzáadni.
Pl. vega
rakottkrumpli:
Hagymát dinsztelni,
összetört natur tofu hozzá + só. A főtt
krumpli karikákra jött a tofus-hagymás keverék, erre füstölt gabonakolbász
(Pl.: Vegabond magyaros tönkölyös gabonarúd), és ehhez jó sok szójajoghurt,
lehet többször ismételni a rétegezést.
A natur tofuból sok
mindent lehet csinálni -> nyersen szendvicskrémet;
olajon, hagymán, meg olyasmi lesz, mint a tojásrántotta.
A Tofu
A szójából előállítható legértékesebb élelmiszer.
A japán és kínai mitológiában egyaránt - egymástól függetlenül - szerepel az ÖT
SZENT MAG fogalma. Ebből csak
kettő azonos: a rizs és a szója.
Az e területeken ismert ősi
szójatermékek már a '70-es években meghódították az USA-t és Nyugat-Európát, de
hozzánk csak 1990 után jutottak el. Ezek közül a TOFU a legnépszerűbb. Kínai, japán, koreai vendéglőkben az ínyencségek között található, de
egészségvédő, gyógyító hatását is
elismerik. A TOFU abban különbözik a ma divatos reformélelmiszerek többségétől, hogy gyártása több mint 200 éve ismert
távol-keleten, ahol ma is értékes, kedvelt élelmiszer.
A húsmentes táplálkozás legfontosabb fehérjeforrása.
Szénhidráttartalma 1 % alatt van, teljes értékű fehérjéket tartalmaz. VALÓDI HÚSPÓTLÓ: fehérjetartalma megfelel
például a marhafelsálénak.
Tofuételek
készítése
Az eredeti
receptekben az ízesítők között
szinte minden esetben megtaláljuk a szójaszószt, talán azért, mert a növényi
táplálkozásból a fontos B12-vitamin egyébként hiányozna, az erjesztett
szójakészítmények (szójaszósz, miszó, nattó, tempe) azonban tartalmazzák. A
pörkölt magokból készült szezámolaj néhány cseppje kellemes ízt ad a közvetlen
is fogyasztható tofunak.
A konyhaművészet bármely fűszerének felhasználásával az ízesítésnek
végtelen változata lehetséges. Édesítéssel például akár tortakrém is készíthető belőle.
A hagyományos magyar konyha teljes skáláját megalkothatjuk. A legnépszerűbbet: a rántott szeletet, illetve a pörköltet
is. A francia konyhából a tofumajonéz említhető, ez kalóriaszegény salátaöntet, amely nem tartalmaz állati
eredetű összetevőt.
Rántott tofu
A tofut kb. 1 centisre szeleteljük, mindkét oldalát megszórjuk vegetával,
s hogy az ízeket átvegye, egy-két óráig állni hagyjuk. Panírozzuk, majd forró
olajban arany barnára sütjük.
A tofut centisre
szeleteljük, fűszersó keverékkel
megszórva állni hagyjuk. Egy tűzálló
tálat tejföllel vastagon kikenünk, belehelyezzük a tofuszeleteket, a tetejére
is vastagon tejfölt kenünk, majd meghintjük füstölt sajttal. Sütőben addig sütjük, amíg a tejföl megszilárdul
és a sajt szépen megpirul.
Egy nagyobb fej hagymát
olajon megfonnyasztunk, pörköltalapot készítünk. Ebbe tesszük az apró kockára
vágott tofut. Főzés közben
hozzáadunk két nagy marék zöldségkeveréket (bevált a mexikói keverék). Addig főzzük, amíg a zöldség puhára fő.
Egy közepes fej hagymát
felkockázunk és kevés olajon aranysárgára pirítjuk.
Egy tofut rámorzsolunk és folyamatos keverés mellett egy-két percig
sütjük. Közben annyi szójaszószt keverünk hozzá, hogy a kellő sós ízt megkapja. Hozzátehetünk még 2-3
teáskanálnyi tárkonyos ecetet illetve egyéb fűszereket (kurkuma, curry, chili,
pirospaprika).
Hozzávalók:
30 dkg tofu
17 g búzacsíra vagy durvára őrölt
napraforgómag
17 g teljes őrlésű búzaliszt
10 g reszelt hagyma
1 gerezd áttört fokhagyma
3 g fűszerkeverék
2 g fehérbors
5 g tengeri só
Az összetevőkből jól összedolgozott masszát készítünk és kb.
30 percig pihentetjük. Nedves kézzel kis golyókat formálunk és forró olajban kisütjük. Vegyes körettel,
öntetekkel kiváló.
Hozzávalók:
450 g tofut
10 g aprított hagyma
100 g aprított zellerrel
2 evőkanál olaj
1,5 teáskanál só vagy szójaszósz
1 teáskanál finomra vágott kapor
2 evőkanál pirított szezámmag
4 teáskanál salátafűszer
Az összetört tofut óvatosan elkeverjük a hozzávalókkal. Leöntjük 150 ml egyszerű salátaöntettel. Fejes salátával bélelt
tálkákban tálaljuk.
Hozzávalók:
600 g (2 csomag) tofu
fűszersó
zsemlemorzsa
liszt
víz
olaj a kisütéshez
A tofut leöblítjük, 1 centi széles szeletekre vágjuk,
mindkét oldalát megszórjuk a sóval, és 1-2 órát állni hagyjuk. Utána a lisztből és a vízből palacsinta tészta sűrűségű
masszát csinálunk. Először ebbe, majd a zsemlemorzsában forgatjuk meg a szeleteket.
Olajban arany barnára sütjük. Rizzsel és tojás nélküli tartármártással kínáljuk.
Hozzávalók:
30 dkg tofu
1 dl víz
fél dl citromlé
5 evőkanál olaj
3 evőkanál mustár
5 evőkanál szójaszósz vagy egy
kevés reszelt vöröshagyma
A hozzávalókat turmixban finom krémmé pépesítjük.
Hozzávalók
30 dkg tofu
25 dkg sárgarépa
fél db uborka
1 csomag újhagyma
3 db kínaikel-levél
tengeri só vagy szójaszósz
1 csokor petrezselyem
15 dkg tojásmentes tarhonya
1-2 evőkanál szezámkrém vagy sós
mogyorókrém
1 teáskanál 5 %-os almaecet
olaj
salátalevelek.
A tofut kockára vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A tarhonyát megfőzzük, szintén kihűlni hagyjuk. A zöldséget felaprítjuk és a
tofuval, tarhonyával összekeverjük. A szójaszószból, szezámkrémből, almaecetből, olajból és az apróra vágott petrezselyemből kevés vízzel öntetet készítünk.
Egy tofut 16 kockára
vágunk Egy wokot vagy mély serpenyőt
félig töltött olajjal 200 C-ra hevítünk (próba: a száraz kenyérkocka 40 mp
alatt pirul meg benne). Beleengedjük a tofudarabokat és kb. 15 percig sütjük, amíg ropogós, aranybarna lesz.
Egy tofu (
10 dkg karikára
vágott hagymát megdinsztelünk, ráteszünk fél kg karikára vágott zöldpaprikát,
sózzuk, pár percig pároljuk, megszórjuk pirospaprikával. Fél kg paradicsomot
lobogó vízbe teszünk, hogy könnyen eltávolíthassuk a héját, majd karikára vágjuk és a paprikához adjuk. Főzés közben hozzáadjuk az 1-2 cm-es kockákra
vágott tofut és készre pároljuk.
Egyszerű tofu salátaöntet
Ananászos tofu savanyú-édes mártásban
1 evőkanál olajat fazékban felmelegítünk.
Beleteszünk 3 evőkanál mézet, 10
evőkanál ananászkonzervet levével
együtt, két evőkanál szójaszószt
és egy kevés almaecetet. Hozzáadjuk a kockára vágott tofut (30 dkg). Összefőzzük (5-10 perc), majd hozzáadjuk az előzőleg
6 evőkanál vízzel összekevert 1
evőkanál kukoricakeményítőt. Addig keverjük - óvatosan, nehogy a tofu
összetörjön - amíg sűrű mártást kapunk. Kedvelői erős
paprikát is tehetnek bele.
Hozzávalók 4
személyre:
4 ek szójaszósz
2 ek citromlé
fűszeres só
frissen őrölt feketebors
40 dkg tofu
5-8 dkg finom, teljes kiőrlésű búzaliszt
2-3 ek hidegen sajtolt olívaolaj
2 citrom
Elkészítési idő: kb. 15 perc
2. a tofut vágjuk fel kb.
3. A lisztet tegyük lapos tányérba, forgassuk meg benne a tofuszeleteket úgy,
hogy mindenütt vékony lisztbevonatot kapjanak.
Az olívaolajat forrósítsuk fel egy serpenyőben és a tofuszeleteket mindkét oldalról
süssük meg benne 2-3 percig.
4. A citromot szeleteljük fel. A megsült tofut rendezzük el egy tányéron és
citromszeletekkel díszítve tálaljuk.
Összekeverünk
kukoricakeményítőt és
szójalisztet 1:1 arányban. 1 tojásnak 1 evőkanálnyi mennyiség felel meg. Süteményekbe,
palacsintába, salátaöntetekbe és panírozáshoz kiválóan alkalmas.
Tofutöltelék
pikáns lepényhez
A recept húsz
centiméter átmérőjű lepényhez elegendő. Tojás- és tejmentes helyettesítője a töltött pitéknek.
Előkészítési idő:
5 perc
Elkészítési idő:
kb. 25 perc
Hozzávalók:
Elkészítés:
Tedd a hozzávalókat
turmixgépbe, jól keverd össze őket,
majd töltsd felmelegített sütőformába.
Előmelegített sütőben süsd 190 fokon (ez elektromos sütőben 5-ös fokozatot jelent) kb. 25 percig, amíg
az egész meg nem szilárdul.
Változatok: adj hozzá apróra vágott pirított hagymát vagy sült zöldségeket.
|
|||||
|
|||||
|
|
|
Sült Tofu
Hozzávalók:
30 dkg Tofu /még jobb
a füstölt ízű/
1,5 dkg szárított illatos
gomba /Shiitake/
2 dkg friss gyömbér
1 fej vöröshagyma
2 ek olívaolaj
1 ek szójaszósz
csipet cukor
bors
só
vegeta
Elkészítés:
Az illatos gombát
A tofut kb. 1,5 x 1,5cm-es kockákra vágva olajban
aranybarnára sütjük. A tofut az olajból kiszedjük és a maradék olajban először a karikára vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. Ezután a csíkokra vágott illatos gombát
és az apróra vágott gyömbért is hozzátesszük, majd fűszerezzük a szójaszósszal, borssal, vegetával
illetve a csipetnyi cukorral. 5 percig tovább sütjük közepes hőfokon.
Visszatesszük a sült tofut és a gomba áztató vizét
aláöntjük. Fedő alatt még kb. 10 percig pároljuk.
A fedőt levéve folyamatos keverés
mellett tovább melegítjük, amíg be nem sűrűsödik.
Önálló fogásnak is
alkalmas, de köretként is felhasználhatjuk.