Receptek                                                             vissza a főoldalra              

 

Zabpelyhes almás müzli

 

Hozzávalók: (egy főre)

1 db alma lereszelve (nagy lyukú "káposzta" reszelőn)

1 evőkanál zabpehely

1 evőkanál pattogatott amaránt mag

1 teáskanál Basica por (ez nem feltétlen szükséges, de hasznos)

1 kávéskanál szezámmag (szemes lenmag is lehet, napraforgó mag is) ez sem feltétlen kell

Ízesíteni: csipet fahéj (ha nem szereti kimaradhat)

1 kávéskanálnyi mézet is adhatunk hozzá, ha édességként szeretnénk fogyasztani pl. süti helyett

 

Elkészítés: a hozzávalókat összekeverjük és önálló étkezésként elfogyasztjuk. Lehet reggeli, uzsonna, vagy egy könnyű vacsora.

 

Zabpehely golyó

 

50 dkg zabpehelyliszt

35 dkg nádcukor

25 dkg bio margarin

2 dl kókusz tejszín

2 evőkanál karobpor

3 evőkanál kakaópor

3 evőkanál víz

csipet fahéj és szegfűszeg

 

A hozzávalókat jól összedolgozzuk, kézzel összegyúrjuk, majd golyókat formálunk belőle.

Kókuszreszelékbe is megforgathatjuk, tehetünk a közepébe gyümölcsöt, vagy ízesíthetjük magokkal is.

 

Extra banánturmix csírával – reggeli vitaminbomba

 

3 banán, 4 dl. víz, 4 ek. szójatejpor, 3 ek. barna nádcukor, és 2 nagy púpozott marék vegyes friss csíra.

Ez 2 személyre való mennyiség – 2 x 6 dl lesz. Lehet más gyümölccsel is készíteni.

Ideális a több féle csíra. (mungóbab, barnalencse, búza, lucerna, őszi káposzta-repce)

 

Igazi kovásszal készült tönkölybúzakenyér

 

A kovász készítése:

 

  1. nap: 3 evőkanál bio teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet és 4 evőkanál langyos vizet összekeverünk egy tálban. Letakarjuk konyharuhával, és hagyjuk állni egy napot a konyhában. (Ne tegyük hűtőbe.)
  2. nap: Az előző napi keverékhez hozzáadunk ismét 3 evőkanál bio teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet és 4 evőkanál langyos vizet. Összedolgozzuk a masszát. Letakarva ismét áll egy napot a konyhában.
  3. nap: A masszához 100 g bio teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet és 1 dl langyos vizet adunk, összedolgozzuk, és letakarva ismét állni hagyjuk egy napot a konyhában.

 

A kovásznak van egy jellegzetes „illata”, nem kell megijedni, nincs semmi baja.

A negyedik nap kovászunk kész, felhasználható, vagy ha nem azonnal sütünk, akkor egy tiszta befőttesüvegbe tesszük. A befőttesüvegre rácsavarjuk a tetejét. A kovászt hűtőben tároljuk, kb. 3-4 napig áll el az első kovász.

 

A kenyér készítése:

 

A kovászt egy-két órával a kenyérkészítés előtt ki kell venni a hűtőből, lecsavarjuk a befőttesüveg tetejét, hogy levegőt kapjon, de azért a tetőt az üveg tetején hagyjuk.

 

A kenyértészta kézzel is összedolgozható, de mivel ragad egyszerűbb robotgéppel.

Ha a megadott liszt-víz arányt követjük, akkor kenyerünk finom lesz és nem lesz sem száraz, sem tömény, de tartalmas állagú lesz. Ha az összetevőket kézzel dolgozzuk össze, és egy kissé ragad a tészta, és emiatt több lisztet teszünk bele, akkor fennáll az esély, hogy a kenyér egy kicsit szárazabbra fog sikerülni.

 

Az alábbiakat kell összedolgozni - a felsorolt sorrendben a keverőgép edényébe téve:

 

250 g bio teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

250 g bio fehér tönkölybúzaliszt vagy bio fehér búzaliszt

4 dl langyos víz

12 g

12 g szezámmag

20 g napraforgómag

10-15 g tökmag (legalább felébe törve)

35 g finomítatlan barna nádcukor

30 g extraszűz olívaolaj

az általunk elkészített kovász (kb. 250 g)

 

Fontos: Az összedolgozott kenyértésztából rögtön kiveszünk kb. 250 g mennyiséget, befőttesüvegbe tesszük, és eltesszük a hűtőbe a következő sütésig. Ez lesz a kovászunk a következő sütésnél. Kb. egy hétig áll el a hűtőben.

 

Fontos, hogy a kész kenyértésztát kilisztezett tálba tegyük, a tésztát válasszuk el körben az edény falától, és ott is lisztezzük ki.

A tálnak akkorának kell lennie, hogy elférjen benne a tészta akkor is, ha megkelt.

Általában körülbelül a kétszeresére nő.

Az első kovásszal készített tészta nem biztos, hogy ennyire megkel.

 

A kenyértésztát több konyharuhával letakarjuk, hogy melegben legyen, ha süt a nap a napra is tehetjük. Kb. hét óra kelésre van szükség, ha több nem baj, a hőmérséklettől függően 6 óra is elég lehet.

 

Ha megkelt a tészta, alul kilisztezett, oldalt kiolajozott teflonos, hosszúkás sütőformába tesszük (kalácssütőforma 30cm-es). Egy kicsit lehet gyúrni, de nem kell túl sokat. Ha akarjuk még 1 óráig hagyhatjuk kelni a sütőformában betakarva, de nem muszáj.

A formába helyezett tészta tetejét bevizezzük (pl. kenőtollal).

A sütő aljába egy vízzel teli nagy tepsit teszünk. Fontos hogy nagy legyen, ez fog párologni, így nem lesz száraz a kenyér.

A sütőrácsot alulról a második fokra tesszük, tehát lentebb kell, hogy legyen, mint a sütő közepe. A sütőformába helyezett kenyértésztát erre a sütőrácsra tesszük.

10 percig 250 C fokon, majd kb. 43 percig 190 C fokon sütjük.

Ha megsült, kivesszük, kiborítjuk a formából, ehhez kell egy kicsit ütögetni megfordítva. Ha akarjuk, a kenyeret visszarakhatjuk a sütőformába a tetejére fordítva, és így lekapcsolt sütőben 4 percig még süthetjük, de ez nem muszáj. Ha ezzel is kész vagyunk, konyharuhára helyezzük, bevizezzük a tetejét, valamint, ha megrepedt a kenyér és a repedés mentén egy kicsit száraz és kemény, akkor ott is, és ezután azonnal betakarjuk a konyharuhával. Néha kitekerhetjük egy kicsit, hogy ne fülledjen be, de csak egy-két másodpercre, utána vissza kell tekerni. De ha nincs erre módunk az se baj, nem szokott befülledni.

Ha kihűlt zacskóba tesszük. Ne tegyük hűtőbe.

A kenyér kb. 29 cm, 850-900g lesz.

 

Egyszerű finom saláta kenyérhez vagy akár köretnek

 

- Eisberg jellegű zacskós saláta, legjobb a sima jégsaláta

- víz

- barna nádcukor

- só

- igazi citrom leve

- olívaolaj

 

Ízlés szerint lehet még bele tenni:

 

- csemegekukorica

- olívabogyó

- hagyma

- paradicsom, de csak frissen menjen bele, ne álljon hosszú ideig a salátában

 

Céklakrém

 

6 db közepes nagyságú céklát megfőzünk.

100 gramm napraforgómagot, 20 gramm tökmagot és 20 gramm szezámmagot összaaprítunk.

A magokat összeturmixoljuk a céklával. Hozzáadunk citromlevet, kevés hagymát (fél fej), örölt köményt és szükség esetén kevés almaecetet.

Esetleg ízlés szerint megsózhatjuk, de nem muszáj.

 

Lencsekrém

 

30 dkg lencsét sós vízben megfőzünk

1 dl olívaolaj

10 dkg zabpehelyliszt

3 szál újhagyma összeaprítva

3 gerezd zúzott fokhagyma

őrölt babérlevél

őrölt kömény

őrölt szerecsendió

őrölt gyömbér

1 evőkanál fűszerpaprika

2 evőkanál mustár

ízlés szerint

 

A hozzávalókat teljesen pépesítjük, vagy turmixoljuk. Kenyérre, vagy zöldség karikára kenjük.

 

Kapros köleskrémmel töltött cukkini

 

A cukkiniket hosszában félbevágjuk, és a belsejét kivájjuk.

Olajon az apróra vágott hagymát és a cukkini belsejét

megpirítjuk. Fokhagymát, köménymagot, borsikafüvet és

sót teszünk hozzá. A kölest kétszeres mennyiségű, vegamixes

vízben feltesszük főni. Amikor a köles puhára főtt,

belekeverjük a lepirított cukkinidarabokat, az apróra vágott

kaprot, és a szójajoghurtot, és ha szükséges, akkor még

ízesítjük. Ezzel a masszával betöltjük a cukkiniket, gazdagon

megszórjuk sajttal, és 180 C-on kb. 20-25 perc alatt

pirosra sütjük. Könnyen elkészíthető fi nom ebédet kapunk,

melyet főételként salátával vagy körettel tálalhatunk.

 

Hozzávalók:

- 200 g köles

- 200 ml szójajoghurt

- 200 g növényi sajt

- 4 db cukkini

- 100 g vöröshagyma

- 2 csomag kapor

- 2 gerezd fokhagyma

- borsikafű, köménymag

- vegamix

- olaj

- tengeri só

 

 

Töltött padlizsán

 

Hozzávalók 4 személyre:

- 4 közepes méretű padlizsán

- 2 ek. citromlé, só

- 6 ek. olivaolaj

- 2 közepes méretű hagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 1 csomag petrezselyem

- 6 érett paradicsom (700 g)

- ½ tk. édes pirospaprika

- 1 mk. fekete bors, friss örlésű cayenne bors és őrölt római kömény

- 1 tk. cukor

Elkészítési idő: 45 perc ( +20 perc előkészítés, + 40 perc sütés)

 

Elkészítés:

- A padlizsánokat megmossuk, a szárakat nem vágjuk le, csak lehámozzuk róluk a zöld részt. A padlizsánokat hosszában félbevágjuk. Citromlét csepegtetünk rájuk, megsózzuk, és kb. 20 percig állni hagyjuk. Utána lemossuk, és megszárítjuk.

 

- Egy nagy serpenyőben felforrósítunk 4 ek. olajat , és a félbevágott padlizsánok mindkét oldalát nagy lángon 5-6 perc alatt világosbarnára sütjük, majd lecsepegtetjük. Egy kiskanállal kivájjuk a belsejüket a szélüktől ½ cm-re. A padlizsánhúst felaprítjuk. A félbevágott padlizsánokat egy nagy sütőformába fektetjük. A sütőformát előtte kiolajozzuk. Hagymát, fokhagymát pucolunk, a hagymát karikára, a fokhagymát apróra vágjuk. A petrezselymet megmossuk,  a leveleket apróra összevágjuk.

 

- A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Forrásban lévő vízbe helyezünk 4 paradicsomot, kivesszük, majd meghámozzuk őket. Húsukat felkockázzuk. A maradék olajat a serpenyőben lévő olajhoz adjuk, felmelegítjük. A hagymát és fokhagymát közepes lángon üvegesre fonnyasztjuk. Hozzáadjuk

a paradicsomot, a padlizsánhúst, a petrezselymet és  fűszereket, és kb. 5 percig pirítjuk keverés mellett. Sóval ízesítjük.

 

- A tölteléket elosztjuk a félbevágott padlizsánok között. A maradék paradicsomot megmossuk, karikára vágjuk. A paradicsomokat a megtöltött padlizsánok tetejére helyezzük, megszórjuk sóval, borssal és cukorral. 160 fokon 35- 40 percig sütjük.

 

”Általános praktikák - VEGÁN”:

 

Tej kiváltása: Növényi tejek, növényi tejporok, gabona-tejporok

Tejföl, Joghurt, Tejszín kiváltása: Szójajoghurtok, szójatejszínek. (Pl.: Alpro Soya Yofu, Sojade natur szójajoghurt, Joya natur joghurt)

Majonéz helyett: Szója majonéz, Veganéz

Sajt kiváltása: Növényi „sajt”

Túró kiváltása: Tofu nyersen összetörve

1 db. Tojás kiváltása: ½ ek. kukorica keményítő + ½ ek. szójaliszt keveréke  

                                  (sok vega ételhez nem is kell tojás, mert pl. a teljes kiőrlésű liszt          

                                  összetapad magától, míg a fehérliszt az nem ...)

Sajt helyett pl. pizza, tészta tetejére: felolvasztani pl. Biopont biomargarint, zsemlemorzsát

                                                          hozzáadni, keverni, sózni, és a végén pirított tökmagot

                                                          hozzáadni, ha túl sűrű, akkor kis vizet hozzáadni.

 

Pl. vega rakottkrumpli:

Hagymát dinsztelni, összetört natur tofu hozzá + só. A főtt krumpli karikákra jött a tofus-hagymás keverék, erre füstölt gabonakolbász (Pl.: Vegabond magyaros tönkölyös gabonarúd), és ehhez jó sok szójajoghurt, lehet többször ismételni a rétegezést.

 

A natur tofuból sok mindent lehet csinálni -> nyersen szendvicskrémet; olajon, hagymán, meg olyasmi lesz, mint a tojásrántotta.

 

A Tofu

 

A szójából előállítható legértékesebb élelmiszer.
A japán és kínai mitológiában egyaránt - egymástól függetlenül - szerepel az ÖT SZENT MAG fogalma. Ebb
ől csak kettő azonos: a rizs és a szója. Az e területeken ismert ősi szójatermékek már a '70-es években meghódították az USA-t és Nyugat-Európát, de hozzánk csak 1990 után jutottak el. Ezek közül a TOFU a legnépszerűbb. Kínai, japán, koreai vendéglőkben az ínyencségek között található, de egészségvédő, gyógyító hatását is elismerik. A TOFU abban különbözik a ma divatos reformélelmiszerek többségétől, hogy gyártása több mint 200 éve ismert távol-keleten, ahol ma is értékes, kedvelt élelmiszer.
A húsmentes táplálkozás legfontosabb fehérjeforrása.
Szénhidráttartalma 1 % alatt van, teljes érték
ű fehérjéket tartalmaz. VALÓDI HÚSPÓTLÓ: fehérjetartalma megfelel például a marhafelsálénak.

 

Tofuételek készítése

 

Az eredeti receptekben az ízesítők között szinte minden esetben megtaláljuk a szójaszószt, talán azért, mert a növényi táplálkozásból a fontos B12-vitamin egyébként hiányozna, az erjesztett szójakészítmények (szójaszósz, miszó, nattó, tempe) azonban tartalmazzák. A pörkölt magokból készült szezámolaj néhány cseppje kellemes ízt ad a közvetlen is fogyasztható tofunak.
A konyham
űvészet bármely fűszerének felhasználásával az ízesítésnek végtelen változata lehetséges. Édesítéssel például akár tortakrém is készíthető belőle.
A hagyományos magyar konyha teljes skáláját megalkothatjuk. A legnépszer
űbbet: a rántott szeletet, illetve a pörköltet is. A francia konyhából a tofumajonéz említhető, ez kalóriaszegény salátaöntet, amely nem tartalmaz állati eredetű összetevőt.

 

Rántott tofu

 

A tofut kb. 1 centisre szeleteljük, mindkét oldalát megszórjuk vegetával, s hogy az ízeket átvegye, egy-két óráig állni hagyjuk. Panírozzuk, majd forró olajban arany barnára sütjük.

 

Tejfölös-sajtos tofu

 

A tofut centisre szeleteljük, fűszersó keverékkel megszórva állni hagyjuk. Egy tűzálló tálat tejföllel vastagon kikenünk, belehelyezzük a tofuszeleteket, a tetejére is vastagon tejfölt kenünk, majd meghintjük füstölt sajttal. Sütőben addig sütjük, amíg a tejföl megszilárdul és a sajt szépen megpirul.

 

Zöldséges tofu

 

Egy nagyobb fej hagymát olajon megfonnyasztunk, pörköltalapot készítünk. Ebbe tesszük az apró kockára vágott tofut. Főzés közben hozzáadunk két nagy marék zöldségkeveréket (bevált a mexikói keverék). Addig főzzük, amíg a zöldség puhára fő.

 

Tofu rántotta

 

Egy közepes fej hagymát felkockázunk és kevés olajon aranysárgára pirítjuk. Egy tofut rámorzsolunk és folyamatos keverés mellett egy-két percig sütjük. Közben annyi szójaszószt keverünk hozzá, hogy a kellő sós ízt megkapja. Hozzátehetünk még 2-3 teáskanálnyi tárkonyos ecetet illetve egyéb fűszereket (kurkuma, curry, chili, pirospaprika).

 

Tofu golyócskák

 

Hozzávalók:
30 dkg tofu
17 g búzacsíra vagy durvára
őrölt napraforgómag
17 g teljes
őrlésű búzaliszt
10 g reszelt hagyma
1 gerezd áttört fokhagyma
3 g f
űszerkeverék
2 g fehérbors
5 g tengeri só
Az összetev
őkből jól összedolgozott masszát készítünk és kb. 30 percig pihentetjük. Nedves kézzel kis golyókat formálunk és forró olajban kisütjük. Vegyes körettel, öntetekkel kiváló.

 

Tofu saláta

 

Hozzávalók:
450
g tofut
10 g aprított hagyma
100 g aprított zellerrel
2 ev
őkanál olaj
1,5 teáskanál só vagy szójaszósz
1 teáskanál finomra vágott kapor
2 ev
őkanál pirított szezámmag
4 teáskanál salátaf
űszer
Az összetört tofut óvatosan elkeverjük a hozzávalókkal. Leöntjük 150 ml egyszer
ű salátaöntettel. Fejes salátával bélelt tálkákban tálaljuk.

 

Rántott tofu

 

Hozzávalók:
600 g (2 csomag) tofu
f
űszersó
zsemlemorzsa
liszt
víz
olaj a kisütéshez
A tofut leöblítjük, 1 centi széles szeletekre vágjuk, mindkét oldalát megszórjuk a sóval, és 1-2 órát állni hagyjuk. Utána a lisztb
ől és a vízből palacsinta tészta sűrűségű masszát csinálunk. Először ebbe, majd a zsemlemorzsában forgatjuk meg a szeleteket. Olajban arany barnára sütjük. Rizzsel és tojás nélküli tartármártással kínáljuk.

 

Tofumajonéz vagy tofunéz

 

Hozzávalók:
30 dkg tofu
1 dl víz
fél dl citromlé
5 ev
őkanál olaj
3 ev
őkanál mustár
5 ev
őkanál szójaszósz vagy egy kevés reszelt vöröshagyma
A hozzávalókat turmixban finom krémmé pépesítjük.

 

Tofusaláta

 

Hozzávalók
30
dkg tofu
25 dkg sárgarépa
fél db uborka
1 csomag újhagyma
3 db kínaikel-levél
tengeri só vagy szójaszósz
1 csokor petrezselyem
15 dkg tojásmentes tarhonya
1-2 ev
őkanál szezámkrém vagy sós mogyorókrém
1 teáskanál 5 %-os almaecet
olaj
salátalevelek.
A tofut kockára vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd hagyjuk kih
űlni. A tarhonyát megfőzzük, szintén kihűlni hagyjuk. A zöldséget felaprítjuk és a tofuval, tarhonyával összekeverjük. A szójaszószból, szezámkrémből, almaecetből, olajból és az apróra vágott petrezselyemből kevés vízzel öntetet készítünk.

 

Szójasajt puffancs

 

Egy tofut 16 kockára vágunk Egy wokot vagy mély serpenyőt félig töltött olajjal 200 C-ra hevítünk (próba: a száraz kenyérkocka 40 mp alatt pirul meg benne). Beleengedjük a tofudarabokat és kb. 15 percig sütjük, amíg ropogós, aranybarna lesz.

 

Tofu saslik

 

300 g tofut kockára vágunk, 200 g cukkinit és 150 g sárgarépát, 200 g gombának a kalapját 2-3 cm-es szeletekre vágunk, mély tálba helyezve kevés olajjal, teáskanál curry-porral, sóval, borssal megfűszerezzük, kb. 1 órát állni hagyjuk. Ezután tetszés szerinti sorrendben nyársra húzzuk, és aranysárgára grillezzük. A mártáshoz 1 fej apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítunk, 2dl vízzel felengedjük, hozzáadunk 2 evőkanál földimogyorókrémet, 1-2 kanál curry-porral, fél citrom levével, és ízlés szerint mézzel ízesítjük. A megsült tofu-saslikot a nyársról lehúzzuk és a mártással leöntve, körettel tálaljuk.

 

Ázsiai rizses tofu

 

Egy tofu (300 g) felét kockára vágunk. Forró olajban barnára sütjük, majd az olajból kivéve félretesszük. Ugyanebben az olajban 1 közepes fej apróra vágott vöröshagymát megpirítunk, hozzáadunk 200 g apróra vágott gombát. Fedő alatt néhány percig pároljuk, majd hozzáadunk 200 g zöldborsót, 2 evőkanál szójacsírát, és a sült tofukockákat. Tovább párolva hozzákeverjük a villával összetört másik fél adag tofut. Gyakori kevergetés mellett addig hagyjuk a tűzön, amíg a levét elfövi. Közben 250 g rizst puhára főzünk, majd az eddig készítettekkel elkeverjük és 2 evőkanál szójaszósszal elkeverve tálaljuk.

 

Lecsó

 

10 dkg karikára vágott hagymát megdinsztelünk, ráteszünk fél kg karikára vágott zöldpaprikát, sózzuk, pár percig pároljuk, megszórjuk pirospaprikával. Fél kg paradicsomot lobogó vízbe teszünk, hogy könnyen eltávolíthassuk a héját, majd karikára vágjuk és a paprikához adjuk. Főzés közben hozzáadjuk az 1-2 cm-es kockákra vágott tofut és készre pároljuk.

 

Egyszerű tofu salátaöntet

 

150 g tofut összetörünk, 30 ml olajjal, 1 evőkanál citromlével, 1 evőkanál mézzel, 1 teáskanál mustárral, kávéskanál ecettel, kevés sóval mély keverőtálban, nagy fordulatszámon simává, krémszerűvé keverünk. Különféle salátához, illetve fűszeres, pikáns mártások alapanyagául használhatjuk.

 

Mézes banánpuding

 

300 g tofut összetörünk, 100 ml mézzel, 1 evőkanál vanília őrleménnyel, illetve ennek megfelelő vaniliáscukorral, 3 érett banánnal mély keverőedényben magas fordulatszámon krémmé keverjük. A kész pudingot üvegkehelyben jól lehűtjük (normál hűtőben min. 4 óra). Gyümölcsdarabokkal díszíthetjük.

 

Ananászos tofu savanyú-édes mártásban

 

1 evőkanál olajat fazékban felmelegítünk. Beleteszünk 3 evőkanál mézet, 10 evőkanál ananászkonzervet levével együtt, két evőkanál szójaszószt és egy kevés almaecetet. Hozzáadjuk a kockára vágott tofut (30 dkg). Összefőzzük (5-10 perc), majd hozzáadjuk az előzőleg 6 evőkanál vízzel összekevert 1 evőkanál kukoricakeményítőt. Addig keverjük - óvatosan, nehogy a tofu összetörjön - amíg sűrű mártást kapunk. Kedvelői erős paprikát is tehetnek bele.

 

Tofu Molnárné módra

 

Hozzávalók 4 személyre:
4
ek szójaszósz
2 ek citromlé
f
űszeres só
frissen
őrölt feketebors
40 dkg tofu
5-8 dkg finom, teljes ki
őrlésű búzaliszt
2-3 ek hidegen sajtolt olívaolaj
2 citrom

Elkészítési idő: kb. 15 perc

1. a szójaszószból a citromlével, egy kevés fűszeres sóval és borssal készítsünk marinádot
2
. a tofut vágjuk fel kb. 2 cm vastag szeletekre, és pácoljuk 15 percig a marinádban, majd csepegtessük le
3. A lisztet tegyük lapos tányérba, forgassuk meg benne a tofuszeleteket úgy, hogy mindenütt vékony lisztbevonatot kapjanak.
Az olívaolajat forrósítsuk fel egy serpeny
őben és a tofuszeleteket mindkét oldalról süssük meg benne 2-3 percig.
4. A citromot szeleteljük fel. A megsült tofut rendezzük el egy tányéron és citromszeletekkel díszítve tálaljuk.

 

Tojáspótló

Összekeverünk kukoricakeményítőt és szójalisztet 1:1 arányban. 1 tojásnak 1 evőkanálnyi mennyiség felel meg. Süteményekbe, palacsintába, salátaöntetekbe és panírozáshoz kiválóan alkalmas.

 

Tofutöltelék pikáns lepényhez

 

http://www.femina.hu/allergia/recept-tojas2/tofu2.jpg

 

A recept húsz centiméter átmérőjű lepényhez elegendő. Tojás- és tejmentes helyettesítője a töltött pitéknek.

El
őkészítési idő: 5 perc
Elkészítési id
ő: kb. 25 perc

Hozzávalók:

Elkészítés:

Tedd a hozzávalókat turmixgépbe, jól keverd össze őket, majd töltsd felmelegített sütőformába. Előmelegített sütőben süsd 190 fokon (ez elektromos sütőben 5-ös fokozatot jelent) kb. 25 percig, amíg az egész meg nem szilárdul.
Változatok: adj hozzá apróra vágott pirított hagymát vagy sült zöldségeket.

 

Piros tofu

wokban készült kínai jellegű étel

 

 

http://www.szekelyistvan.hu/Fozocske/receptek/images/pirostofu.jpg

Hozzávalók:
egy személyre - egy vastag szelet nyers cékla, három darab kínaikel levél ere, 5-7 dkg tofu, szójamártás, paprikabor (vagy chilimártás), só, bors.

Elkészítése:

 A céklaszeletet vékony csíkokra vágjuk, forró olajra dobom, két perc sütés után hozzáadom a kínaikel ereket, tofut, sózom, borsozom, hozzáadom a szójamártást, a paprikabort (persze ha nem szereted er
ősen, lehet édespaprikakrémet használni, csak ne sokat). Forrón ettem, főtt rizzsel (és pirított zöldséggel)

 

 

 

 

Sült Tofu

Hozzávalók:

30 dkg Tofu /még jobb a füstölt ízű/
1
,5 dkg szárított illatos gomba /Shiitake/
2 dkg friss gyömbér
1 fej vöröshagyma
2 ek olívaolaj
1 ek szójaszósz
csipet cukor
bors

vegeta

 

Elkészítés:

Az illatos gombát 2 dl vízbe beáztatjuk kb. fél órára.
A tofut kb. 1,5 x 1,5cm-es kockákra vágva olajban aranybarnára sütjük. A tofut az olajból kiszedjük és a maradék olajban el
őször a karikára vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. Ezután a csíkokra vágott illatos gombát és az apróra vágott gyömbért is hozzátesszük, majd fűszerezzük a szójaszósszal, borssal, vegetával illetve a csipetnyi cukorral. 5 percig tovább sütjük közepes hőfokon.
Visszatesszük a sült tofut és a gomba áztató vizét aláöntjük. Fed
ő alatt még kb. 10 percig pároljuk.
A fed
őt levéve folyamatos keverés mellett tovább melegítjük, amíg be nem sűrűsödik.

Önálló fogásnak is alkalmas, de köretként is felhasználhatjuk.

 

Vissza a főoldalra