Nyolc tévhit a táplálkozással kapcsolatban
1. TÉVHIT
AKI NEM ESZIK HÚST, FEHÉRJEHIÁNYBAN SZENVED
TÉVES!
A sejtek felépítéséhez szükséges fontos fehérjék bőségesen megtalálhatóak a zöldségfélékben és a gabonafélékben,
különösen a hüvelyesekben - babfélékben, borsóban, lencsében valamint a
diófélékben. A változatos, húsnélküli táplálkozással a szervezet megkap minden
fontos fehérjét képező
aminosavat - sőt a szójabab és az
avokádó pl. tartalmazza mind a nyolc aminosavat.
Az embernek nem kell aggódnia a szervezet fehérjeellátása miatt, ugyanis
kétszer annyi fehérjét fogyasztunk, mint amennyire a szervezetnek szüksége van.
Ez a többletbevitel azzal jár, hogy az állati eredetű fehérjék lerakódnak a véredényekben és a
szövetekben, s így megakadályozhatják a vitális anyagok továbbjutását a
szervekhez, az izmokhoz és a csontokhoz.
A túlzott állati eredetű fehérjefogyasztás
betegséghez vezet.
„VEGETARIÁNUS ÉS ANTIALKOHOLISTA VAGYOK, MERT ÍGY JOBBAN TUDOM
HASZNÁLNI AZ AGYAMAT.” - mondta Thomas Edison, a villanyégő és a mozifilm feltalálója.
2. TÉVHIT
AKI NEM ESZIK HÚST, VASHIÁNYBAN SZENVED
TÉVES!
A vas nyomelemként nemcsak a húsban található, hanem jelen van számos
növényi eredetű táplálékban is.
Vasban gazdag növények a káposzta, a teljes kiőrlésű gabonafélék, napraforgómag, cékla, köles, lencse,
borsó, szójabab, búzacsíra, porcsin, szezámmag és a csicsóka. Ezen kívül a
C-vitamin - pl. egy
pohár gyümölcslé vagy egy citromlével vagy petrezselyemmel meghintett saláta
formájában - fokozza a vas felszívódását a táplálékból. A fekete tea és a kávé
pedig csökkentik a vasfelszívódást 40 - 50 %-ra.
3. TÉVHIT
AKI NEM ESZIK HÚST, B12 VITAMIN HIÁNYBAN SZENVED
TÉVES!
A B12 vitamin sokat vitatott téma a húsevők
tábora részéről. Tény azonban,
hogy a vegetáriánusok más emberekkel szemben sokkal jobban el vannak látva
esszenciális tápanyagokkal és vitaminokkal, mint pl. a B1 vitamin, folsav,
E-vitamin, magnézium, kálium vagy mangán.
A szervezet B12 vitamin ellátása, amelyet kritikus vitaminnak tartanak,
a lakto-vegetáriánusoknál (tejtermékekkel kibővített
hús nélküli táplálkozás) egyáltalán nem jelent problémát. Egyedül a vegán
táplálkozású embereknek (tiszta növényi táplálékon élők) kell időről időre gondoskodniuk
B12 vitamin ellátásukról: pl. tejsavval erjesztett zöldségek, savanyúkáposzta,
búzasör vagy ételkiegészítők fogyasztásával.
Bryan Adams - zenész - mondása:
„Már 12 éve vegetáriánus vagyok és még sohasem voltam komolyan
beteg. A vegetáriánus táplálkozás erősíti az
immunrendszert. Hiszem, hogy a húsevés beteggé teszi az embert.”
4. TÉVHIT
A VEGETÁRIÁNUSOK KÁLCIUM HIÁNYBAN SZENVEDNEK
TÉVES!
Az emberi csontok kialakulásánál a kálcium lényeges alkotóelemként
szerepel. A kálcium megtalálható a szezámmagban, a diófélékben, a
fejeskáposztában, petrezselyemben, spenótban, szójababban, kelkáposztában,
paszternákban, hagymában és még sok más zöldség- és gabonafélében.
Fontos: a gabonafélékben a foszfor hordozóanyaga a fitinsav, amely a
kálciummal vegyületet alkot. Az emberi szervezet ebben a vegyi kötésben nem
tudja felszívni a kenyérből a kálciumot. Csak
a hagyományos 24 órás kelesztési eljárás, amelyet már több száz éve
alkalmaznak, oldja fel ezt a kötést. A mai pékségekben már az ún. gyorsított eljárással, a kelesztési idő lerövidítésével állítják elő a tésztát, ahol ez a felbomlás nem történik meg.
Így a kenyérben lévő kálcium a
szervezet számára teljesen értéktelen marad, és más úton kell pótolni. A
hagyományos 24 órás kelesztési eljárással a kenyérben található kálcium a
szervezetben optimálisan fel tud szívódni.
5. TÉVHIT
AKI NEM ESZIK HÚST, AZ CSAK MAGOKAT ESZIK
TÉVES!
Hogy a vegetáriánus táplálkozás nemcsak mag- és növényevésből áll, igazolja az a tény, hogy számos
luxusétteremben egyre gyarapodik a hús nélküli ínyencfogások száma. A
szakácskönyvek is kibővültek már
különleges vegetáriánus ételekkel. Az ételt ugyanis a fűszerek teszik ízletessé. Ha megkóstolnánk egy
nyers, fűszerezetlen húsdarabot, hamarosan
rájönnénk, hogy a halott állat húsa teljesen íztelen. A zamatos, telt íz,
amelyet az emberek a húsnak tulajdonítanak, nem más, mint a jól fűszerezett sült íze. Ugyanazt a ráfordítást,
amellyel pl. egy hússzeletet befűszerezünk, panírozunk és kisütünk, alkalmazhatjuk,
pl. a padlizsánnál vagy egy zellerszeletnél is. Ugyanolyan kellemes, telt, fűszeres ízt kapunk, egy ínyencfalatot, amiért egy
állatnak sem kellett meghalnia.
Fransiois de Voltaire (1694-1778):
„Lehet-e valami attól utálatosabb, mint
állandóan állati tetemekkel táplálkozni?”
6. TÉVHIT
A TERHES ANYÁKNAK HÚST KELL ENNIÜK,
KÜLÖNBEN KÁROSODIK A MAGZAT
TÉVES!
A lakto (ovo) vegetáriánus táplálkozás, ahol a növényi táplálék mellett
tejtermékeket és tojást is fogyasztanak, a terhesség ideje alatt teljes
mértékben biztosítja a szükséges tápanyagokat. Sőt,
a terhes anya a vegetáriánus táplálkozással több esszenciális tápanyaghoz jut,
mint a nem vegetáriánus.
A tiszta vegán táplálkozásnál (tej és tojás nélkül) a terhesség ideje
alatt különösen ügyelni kell a szervezet elegendő
fehérje, kálcium, vas, cink, B2 és B12 vitamin ellátására, és adott esetben a
bizalmi orvossal való megbeszélés alapján ki kell egészíteni a táplálkozást
vitamin és ásványi anyag készítményekkel.
7. TÉVHIT
A CSECSEMŐKNEK ÉS A GYEREKEKNEK HÚSTÁPLÁLÉKRA VAN SZÜKSÉGÜK
TÉVES!
Vizsgálatok igazolják, hogy a vegetáriánus anyák teje a csecsemőre nézve sokkal egészségesebb, mint a húsevőké, ugyanis kevesebb környezeti szennyeződést tartalmaz, ezért több benne a vitamin és a telítetlen
zsírsav. Ugyanakkor egyetlen vizsgálat sem igazolta, hogy a csecsemők hús nélküli táplálkozása bármilyen hiányosságra,
mint pl. vashiány mutatna. Egy 6-11 hónapos csecsemő részére a Német Táplálkozási Hivatal (DGE) 8 mg
vasat javasol naponta. A gyermekorvosok által javasolt étrend pedig, amely heti
A gyerekeknek veleszületett tulajdonságuk az állatok iránti szeretet és
az öléstől való félelem. Miért akarják a felnőttek elnézővé tenni a
gyerekeket a kínzással és az öléssel kapcsolatban? A húsfogyasztással a
gyerekeket arra nevelik, hogy különbséget tegyenek az élőlények között: egyes állatok megérdemlik az életet,
mások pedig nem érdemesek arra. A cicákkal és a kutyusokkal szemben kedvesnek
kell lenni, az ártatlan malacot vagy az őzgidát pedig meg
kell enni.
8. TÉVHIT
A HÚSEVÉS HOZZÁTARTOZIK AZ ÉLETHEZ
TÉVES!
A VILÁGMÉRETŰ ÉHINSÉG EGYIK OKA
ÉPPEN A HÚSFOGYASZTÁS
„Ugyanaz a földterület, amelyet ha takarmánynövénnyel vetnek be,
közvetett módon a húsfogyasztás által tíz embert tud ellátni, ha kölessel,
borsóval, lencsével vagy árpával vetnék be, közvetlenül száz embert tudna
élelemmel tartani.” (Alexander von Humboldt, természettudós, a
földtudomány megalapítója)
A vetésterületek pazarlása: húselőállítás nélkül a
vetésterületek negyede is elegendő lenne.
A gabonafélék pazarlása: a világon a gabonatermelés felét állati takarmányra
használják. A fejlett ipari országokban ez az arány sokszor 2/3-ot is
kitesz. A takarmánynövények behozatala
60%-ban a fejlődő országokból történik. Ott naponta 40 ezer gyermek
éhezik. 1,3 milliárd ember szenved az alultápláltság
miatt. 50 millió ember hal meg naponta az éhezéstől,
vagy az éhezés következtében kialakult betegségektől.
Ugyanakkor egyáltalán nem kellene egy embernek sem éheznie a földön: 100
millió embert lehetne pótlólagosan táplálékkal ellátni, ha az ipari országokban
a húsfogyasztást csak 10 %-kal csökkentenék!
„A túlélést lehetőségét a Földön semmi más nem tudná jobban előremozdítani, mint a döntés a vegetáriánus
táplálkozás mellett.” (Albert Einstein)