Bio csíráztatni való magok
Az új élet lehetőségét rejtő magvak tisztelete az ősidőkig nyúlik vissza. Történelmi feljegyzések
igazolják, hogy minden jelentősebb civilizáció (kínai, föníciai, egyiptomi) foglalkozott
csíráztatással. A csíráztatás manapság is reneszánszát éli.
Kedvező élettani hatásait annak köszönheti, hogy a nedvesség és hő hatására előbújó, magas rosttartalmú csírákban koncentráltan és
könnyen emészthető formában találhatók meg a létfontosságú fehérjék,
ásványi anyagok és vitaminok, vmint enzimek és antioxidánsok.
A mag csíráztatásakor az előzetes beáztatás hatására a benne található enzimek
aktiválódnak, segítségükkel az összetett szénhidrátok egyszerű szénhidrátokra, a fehérjék aminosavakra, a zsírok nagyrészt zsírsavakra
(linolsav, linolénsav) bomlanak.Az ásványi anyagok (P, Ca, Mg, K, Na, Fe, Mn) a szervezet által jobban hasznosítható,
nagyrészt vízben oldható ásványi sókká alakulnak.
Csíráztatás menete:
Nagyon fontos, hogy kizárólag vegyszermentes magokat csíráztassunk.
A megmosott, kiválogatott magokat vízben áztatjuk (3-12 óra). Legalább annyi
vizet engedünk rá, hogy ellepje őket. Az áztatási idő addig tart, amíg a magok megduzzadnak. A duzzadt szemeket kiterítjük a
csíráztatótál lyukacsos szintjére és folyó víz alatt
átöblítjük. Naponta kétszer- háromszor átöblítve nedvesen tartjuk ( a magok soha ne álljanak a vízben, mert rothadásnak
indulnak). Fontos a csírázató edény elhelyezése is. Sötét helyen a csírák
világosak lesznek és B-2 vitaminban gazdagok. Világos helyen a csírák zöldek
lesznek és C- vitaminban gazdagok. Kimutatták, hogy a csíra vitamintartalma a
csíráztatás első fázisában (3.- 4. nap) ugrásszerűen megnövekszik, ilyenkor
a legajánlatosabb fogyasztani.
Csíráztatni egész évben lehet, így minden nap friss és tápláló, vitamindús
csíra áll a rendelkezésünkre, hogy kiegészítsük vele szokásos étkezéseinket.
Belekeverhetjük a kedvenc salátánkba, müzlinkbe, megszórhatjuk vele
szendvicsünket, dúsíthatunk vele levest, főzeléket.
A csírák (csíráztatás)
Korunkban
egyre nagyobb érdeklődés kíséri az
egészséges táplálkozást és napjainkban újdonságnak számító, természetes
élelmiszerek megjelenését. Egyre többen keresik a vitaminokban, ásványi sókban
gazdag, kímélő módon előállított, magas tápértékű élelmiszereket, amelyek természetes
tápanyagtartalmukat megőrizték.
Kora tavasszal egyre inkább áhítozunk egy kis friss vitaminforrásra. A
legegyszerűbb, ha primőrök helyett az üde, erőt adó és házilag is előállítható csírát választjuk.
Még a kis mennyiségben elfogyasztott csíra is magas tápértékű eleme lehetne napi étkezésünknek.
A egészséges fogyókúra egyik alapszabálya, hogy minőségi tápanyagokkal lássuk el szervezetünket,
melyhez hozzájárulhat, ha csírákat is fogyasztunk.
Történelem:
Ősidők óta nagy tisztelet
övezi az "életerőt" hordozó
magot, amely az új élet kezdetét jelképezi az állati és a növényi világban
egyaránt. A történelmi írásokból kitűnik, hogy minden
jeles korszak meghatározó jelentőségű civilizációja foglalkozott rendszeresen
csíráztatással. Felismervén a csírák értékes szerepét a táplálkozásban, a
kínaiak már időszámításunk előtt 3000-ben csíráztattak magokat. A legendás hírű kínai császár, Sheng Nung könyvében részletesen
leírta, hogy a csírák salaktalanítják a szervezetet, és rendkívül átható
gyógyító hatásuk van.
A föníciaiak is fogyasztottak csírákat hosszú hajózásaik alatt, így teremtve
meg a friss, nyers táplálékot. A csíráztatás múltja Európában igen
"viszontagságos", hiszen az elmúlt néhány évszázad alatt többször
fedezték fel újra a csírák értékeit. A XVIII. században a hajózás
legtragikusabb betegségei közé tartozott a skorbut, amit a híres Cook kapitány
csíráztatott árpából készített itallal gyógyított sikeresen. A második
világháború idején a brit és az amerikai kormány egyaránt elismerte a csíráztatott
magvak jelentős fehérjetartalmát.
Az igazi áttörés azonban a csírák elismertségében akkor következett be, amikor
az amerikai dr. Clive Mc Kay, a táplálkozástudományokkal foglalkozó kutató, a
csírák nagy vitamintartalmára vonatkozó kutatási eredményével felcsigázta a
közvélemény figyelmét. A csíráztatás azóta is központi
helyet foglal el a táplálkozástudományi kutatásokban, és remélhető, hogy a közeljövőben
elnyeri a tudósok és a közvélemény méltó elismerését.
A gabonacsíráztatás a gabonatermeléssel egy időben
jutott el keletről a
Csíráztatható magvak:
. gabonafélék (pl.: búza, árpa, rozs)
. hüvelyesek (pl.: lencse, bab, borsó)
. olajos magvak (pl.: napraforgó, lenmag, tökmag)
. füvek, fűszernövények (pl.:
mustár, zsázsa, hajdina)
Hogyan csíráztassunk?
1. Csak étkezés céljára árusított magvakat csíráztassunk.
2. A kiválasztott magvakat folyó víz alatt leöblítjük, majd 12 órára
beáztatjuk.
3. Fél nap elteltével a magokról a vizet leöntjük és a csíráztató- tálba tesszük őket. (Tál híján egy
befőttesüveg is megteszi, melynek a
tetejét gézlappal befedjük.) Az edény méretének megválasztásakor érdemes
figyelembe venni, hogy a csírák a magok eredeti térfogatának ötszörösére
növekednek.
4. Az edényt fényre - de nem tűző napra - állítjuk.
5. Az apró növénykéket naponta kétszer, langyos vízzel leöblítjük, alaposan
lecsöpögtetjük, mert ha a víz megáll a csírák alatt, rothadásnak indulhatnak.
6. 4-5 nap múlva a csírák már igazán zamatosak, és asztalra kerülhetnek.
Tippek, receptek:
Legjobb, ha nyersen fogyasztja a csírákat,
felhasználásuknál ez a legfontosabb alapelv. Köztudott, hogy főzéskor a vízben oldódó vitaminok, illetve az
emésztést segítő értékes enzimek
tönkremennek. A csírák közül nyersen és kíméletesen főzve fogyaszthatóak a gabonák, az olajos magvak és a
fűfélék, a fűszerek és a
gyógynövények csírái.
A csíranövényeket bármilyen nyers salátába beleszórhatja. Készíthet például
zsázsacsírával paradicsomsalátát. Tetszés szerinti mennyiségben hámozza meg a
paradicsomot, és egy közepes fej vöröshagymát kockákra vágva adjon hozzá, majd
szórja meg zsázsacsírával. Készítse el külön a következő saláta öntetet: egy kicsavart citrom levéhez
tegyen néhány kanál mézet, kevés olíva olajat. Öntse a salátára, és ha szereti,
hintse meg olajos magokkal: napraforgóval vagy apróra vágott dióval. Barna
kenyérből készült pirítóssal kiváló, rendkívül
sok energiát adó egytál étel.
A csírákat darálhatja is. Például a ledarált rozscsírát
ízesíthetjük fokhagymával, tengeri sóval, olíva olajjal, majd a megsütött
padlizsánra öntve melegen tálalja.
Ha jobban szereti a csírák zöld részét, akkor meg kell várni, amíg a növény
eléri a három-négycentis magasságot. Felvagdalva rászórhatja vajas kenyérre,
vagy beleszórhatja kefirbe, levesbe és a főzelékekbe is.
Készíthet krémeket is. Például a zsázsa ollóval levagdalt zöld levélkéit keverje össze tíz dkg juhtúróval és két-három
kanál kefirrel. Krémet készíthet úgy is, hogy két deci kefirbe bármilyen
csíranövény zöldrészét beleaprítja, ízesítheti tengeri sóval, fehér borssal, és
apróra vágott zöldpaprikával. A zsázsa túl nagy adagban csípős, erős, erre a
felhasználáskor ügyeljen. A krémeket barna kenyérre kenve fogyassza.
Egy régi szegény édesség a csiripiszli, vagy csíramálé. Búzát kell csíráztatni,
4-5 nap után darálja le az egészet, keverjen hozzá egy kevés teljes őrlésű lisztet, annyit,
hogy galuskaszerű tésztát kapjon.
Ebből a tésztából tegyen kis halmokat egy
tepsire, és forró sütőben süsse ki. Ez
egy nagyon natúr épp, hogy édes édesség.
Mivel manapság elmondható, hogy a Földben sokkal kevesebb
az ásványi anyag, mint régen, ezért a növények is kevesebbet tudnak felszívni,
így a zöldségek, gyümölcsök és magvak sem tartalmaznak annyi tápanyagot, mint
amennyire az emberi szervezetnek szüksége lenne.
Ezért óriási jelentősége van a jó
minőségű bio magból nyert csírának, és érdemes
nagyobb mennyiségben fogyasztani. Mivel túl nagy mennyiséget egyszerre egy
ember nem tud nyersen pl. kenyérhez megenni, ezért kiváló ötlet a csírát nagy
mennyiségben gyümölcsturmixba tenni. Lásd Receptek …
Búza csíra - a zöldek királya
Vitaminok: A, C
Ásványi anyagok: kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, kálium, vas, kén,
kobalt, cink, klorofill 70 %-ban
A leatrile (B17 vitamin) pusztítja a rákos sejteket. A
klorofill segíti a vér oxigén szállítását a sejtekhez, egyensúlyban tartja a
vérnyomást, tisztítja a májat, elősegíti a vércukor
szinten tartását, karban tartja a rossz emésztést, növeli a radioaktív sugárzás
elleni védelmet. Gyulladásgátló, baktériumölő
hatású, hurutoldó, erősíti az
idegrendszert, de még potencianövelő hatása is ismert.
Lencse, borsó, babfélék csírája
Vitaminok: A, C, B-komplex, E
Ásványi anyagok: vas, kalcium, foszfor
Ahogy mondani szokták "jó a szívnek" - kitisztítják a vérből az LDL ( káros
koleszterin)t. Magas a rost-, fehérje-, aminosav-tartalma, fog és immunerősítő, szabályozza az
inzulinszintet. Komplex cukrot tartalmaz, amit a vastagbél baktérium
megtámadnak, és e folyamat következtében gázok keletkeznek - a rendszeres
fogyasztók már ismerik. Igen magas a vastartalma, mely segíti a vérképzést. A
bennük levő ligázok és
proteázinhibitorok erősen rákblokkoló
anyagok: a ligázok felveszik a küzdelmet a mell- és
vastagbél rákkal, a proteázok megelőzik az egészséges
sejtek rákossá alakulását.
Lucerna csíra - alf-alfa
Vitaminok: A, C, B, B12, D, E, K
Ásványi anyagok: vas, foszfor, kalcium, mangán, kálium
Olyan ásványi sókat tartalmaz, mely lúgosítja a vért - candida fertőzésben szenvedők figyelem. Rostja
lelöki a koleszterin-lerakódásokat az erek faláról, szaponintartalma feloldja
azt. Magas klorofill-tartalma miatt a szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek különösen ajánlott. A mangán csökkenti a
vércukorszintet. B12 - vitamin a vérszegénységen segít, K-vitamin pedig megelőzi a vérrög (thrombus) kialakulását, csökkenti a
vérzéseket .A benne levő
rengeteg növényi hormon az ösztrogén hatásával egyenértékűen segíthet a mellrák kialakulásának megelőzésében, elviselhetővé
teszi a változókor (klimax) kellemetlen tüneteit. Szoptatós anyáknál serkenti a
tejelválasztást. Vastagbélgyulladásban szenvedők
gyógytápláléka, roboráló hatású. Magas a proteintartalma, 8 emésztő enzim is található benne. Specialitása: az L
borostyánkősav, amely a kötőszövetek rugalmasságáért felelős fogyókúra esetén, és prosztata-megbetegedésre
hajlamos férfiak figyelmébe ajánljuk.
Napraforgó csíra
Vitaminok: C, D, E, A, B
Ásványi anyagok: foszfor, kalcium, vas, fluor, cink, kálium, jód, magnézium,
mangán, réz
Az összes aminosavat tartalmazza (fehérje 30%(, tisztító, méregtelenítő, vízhajtó, újraépítő
hatású. Magas rosttartalma az egészséges bélflórát táplálja, segíti a
bélmozgást (bélperisztaltika). Foszfor és kalcium szükséges az ép fogakhoz,
csontokhoz, a zsírok, szénhidrátok emésztéséhez, a szövet és izomtónushoz. A
vas, a vörösvértestképzéshez, a réz a vas felhasználáshoz szükséges.
Klorofilltartalma segíti a vér oxigénszállítását a sejtekhez. A jód a
pajzsmirigyhormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez. A magnézium segíti az izom-, agy- és a
tüdőszövetek munkáját.
Zsázsa csíra
Vitaminok: C, E , A- ß- karotin - (antioxidánsok)
Ásványi anyagok: klorofill, szelén
Rendszeres zsázsa csíra fogyasztással megelőzhető a szívinfarktus.
80%-ban tartalmaz telitelten zsírsavakat, amelyeknek jelentőségük van a szív- és érrendszeri betegségeknél.
Magas E vitamin (1200mg/kg) tartalma értágító, alvadás gátló hatású. A
klorofill tisztítja, megújítja a vért. Vizelethajtó, egyben vérnyomáscsökkentő is. Az antioxidánsok (A, C, E,-vitamin, ß- karotin
és a szelén( erősítik
az immunrendszert, késleltetik az öregedést, olyan anyagok, amelyek más anyagok
oxidációját megakadályozzák a szervezetben. Csökkenti a gyulladást, segít a
mellrák és a vastagbélrák megelőzésében. Nem
utolsósorban afrodiziákum, növeli a férfierőt.