Mi a gond a húsevéssel?
Ha vegetáriánus vagy, sokszor feltehetik ezt a kérdést.
Ha nem, akkor kiváncsi lehetsz a válaszra.
Fizikai,
egészségügyi, ökológiai, politikai, gazdasági és erkölcsi okai vannak a
hús-nem-evésnek. Amikor a vegetáriánus étkezésről
esik szó, az első dolog, amit sokan
megkérdeznek, hogy:
Mi a gond
a húsevéssel? Emberek milliói fogyasztják a húst; miért kellene leszoknom róla?
Sok tényező szól amellett, hogy miért jobb kerülni a húst -
nem érzelmi, hanem nagyon is meggyőző tudományos okok miatt. Olvasva ezen
pontokat, valószínűleg te is ki
szeretnéd próbálni a vegetáriánus étrendet.
Nem! Sok
új tanulmány és kutatás eredményeként kiderült, hogy elődeink vegetáriánusok voltak. A válságos időszakoktól eltekintve - nem ettek húst. Ilyen
válságos időszak volt a
jégkorszak idején, amikor a gyümölcsök, a magvak és a zöldségek elérhetetlenek
voltak. Az előembereknek gyakran
állati húst kellett enniük ahhoz, hogy életben maradjanak. A jégkorszak után is
fogyasztottak húst a messze északon élő törzsek, mint pl.
az eszkimók - a természeti adottságok miatt. A történelem során azonban sok
olyan embercsoport és egyén élt, akik felismerték a tiszta ételnek az
egészségre, a mentális tisztaságra, spirituális okokra vonatkozó jelentőségét és emiatt vegetáriánusok maradtak.
Miért nem
természetes az emberek számára, hogy húst esznek?
A tudomány
igazolja, hogy az állatok szervezetüknek megfelelő
étrenden táplálkoznak. Az emberi fizikum, a testi funkciók és az emésztőrendszer nagyon
sok szempontból eltér a ragadozó állatokétól. Étkezésük szerint három csoportba
sorolhatjuk a gerinceseket: húsevők, fű-lombevők és gyümölcsevők.
Nézzük meg
közelebbről mindegyiket és lássuk, melyikbe
illeszkedik az emberiség.
A ragadozó
állatoknak, mint az oroszlán, a kutya, a farkas, a macska, stb. nagyon egyszerű és rövid emésztő
rendszerük van - csupán testük hosszának háromszorosa. Ez azért van, mert a hús
nagyon gyorsan bomlik, és ha ez az anyag túl sokáig marad a szervezetben, a
véráramba kerülve gyorsanható méregként hat. Rövid emésztőcsatornájuk az elbomló húsból származó rohasztó
baktériumok gyors kiválasztására alapul.
A szövetek
és a csontok megemésztése céljából gyomrukban tízszer több sósav termelődik, mint növényevő
társaikéban.
A húsevő állatok a hűvös éjszaka leple
alatt vadásznak - napközben, a meleg időszakban alszanak.
Így testük hűtésénél, nincs
szükségük verejtékmirigyekre: bőrük helyett
nyelvükön keresztül izzadnak.
Ezzel
szemben a növényevő állatok, mint pl.
a tehén, a ló, a zebra, az őz, stb. sok időt töltenek a napon táplálékaik összegyűjtésével, és szabadon izzadnak bőrükön keresztül.
A
ragadozók és a növényevők közötti legjelentősebb különbség a fogazat. Az összes húsevő éles karommal rendelkezik, de főként fogaikkal ölnek. Erőteljes álluk és hegyes, meghosszabbodott szemfoguk
van a hús széttépésére, szétszaggatására.
A növényevőknek nincs szemfoguk, lapos őrlőfogukkal apróra őrlik táplálékukat. A magvaktól eltérően a húst nem szükséges a szájban rágni, - hogy
"előemésszék" azt -, hanem a
gyomorban és a bélben emésztődik meg. Egy macska
például alig rág.
A fű- és levélevő állatok (pl.
elefánt, tehén, ló, juh, láma, stb.) füvön, leveleken, gyógy- és egyéb
növényeken élnek, melyek többségét nyersen, nagy mennyiségben fogyasztják.
A növények
emésztése a szájban kezdődik a nyálban
megtalálható ptialin enzimmel. A táplálék a rágás során keveredik a ptialinnal.
A fű- és levélevők 24 speciális őrlőfoggal rendelkeznek. Ételüket oldalsó rágózmozdulatokkal
őrölik meg, ellentétben a húsevők állkapcsának kizárólagos fel-le mozgatásával.
Nincsenek karmaik vagy éles fogaik, s kortyolgatva isznak, ellentétben a húsevők lefetyelésével.
Mivel a
növényevők nem fogyasztanak gyorsan romló
ételeket és a táplálék továbbjutása hosszabb ideig is
eltarthat, bélrendszerük tízszer hosszabb testüknél. Érdekességképpen egy
tanulmányban bemutatták, hogy a húsétrend milyen káros hatású lenne a növényevőkre.
Dr.
William Collins, a new york-i Maimonedes Orvosi Központ tudósa szerint: "A
húsevő állatoknak csaknem korlátlan
kapacitásuk van a telített zsírok és a koleszterin kezelésében". De ha pl.
fél font állati zsiradékot kevernek egy nyúl tápláléka
közé, két hónap múlva véredényei telítődnek. Ezt a komoly
betegséget kifejlődött
érelmeszesedésnek hívják.
A nyúlhoz
hasonlóan az emberi béltraktust sem a hús megemésztésére tervezték. Minél több
húst eszünk, annál betegebbek leszünk - ahogyan azt a későbbiekben látni fogjuk.
Ezen
állatok körébe leginkább az emberszabású majmok tartoznak, az emberiség
közvetlen állati ősei. Étrendjüket főként gyümölcsök és magvak alkotják. Bőrükön verejtékmirigyek milliói találhatók. Ételüket
őrlőfogukkal rágják
meg. Nyáluk lúgos, és mint a növényevőknél, az előemésztéshez szükséges ptialint is tartalmazza.
Bélrendszerük rendkívül tekervényes - a gyümölcsök és zöldségek lassú emésztése
miatt testüknél tizenkétszer hosszabb.
Az emberi
jellemzők hasonlóak a gyümölcsevőkéhez és a fűevőkéhez is, de nagyon eltérőek a húsevőkétől. Az emberi emésztőrendszer,
a fogazat, az áll-felépítés és a testfunkciók teljesen különböznek a ragadozó
állatokétól.
Az
emberszabású majmokéhoz hasonlóan az emberi emésztőrendszer is a testhossz tizenkétszerese.
Kortyolgatva iszunk, mint a növényevő állatok, valamint
a nyál lúgos és ptialint tartalmaz a gabonák előemésztéséhez.
Az emberi lények fizikailag sem olyan felépítésűek,
mint a húsevők.
A bőrünkön apró pórusok milliói találhatók, hogy
elpárologtassák a vizet és az izzadás által lehűtsék testünket.
Anatómiánk
és emésztőrendszerünk azt mutatja, hogy több
millió éven keresztül gyümölcsökön, magvakon, gabonaféléken és zöldségeken
éltünk.
Továbbá az
is nyilvánvaló, hogy természetes ösztöneink nem húsevő jellegűek. Sok embernek
felfordul a gyomra, ha saját magának kell ölnie. A húst - annak nyersen történő elfogyasztása helyett - az emberek megsütik, megfőzik és mindenféle szószokkal
és fűszerekkel ízesítik.
Egy tudós
ezt így magyarázta:
"A
macska már egy kis darab nyers hús szagától is éhes vággyal nyáladzik, de egy
kis darab gyümölcstől egyáltalán nem.
Ha egy embernek örömet okoz egy madár elejtése, a még élő végtagjainak foggal való szétmarcangolása, meleg
vérének kiszívása, akkor mondhatjuk azt, hogy húsevő ösztönök lakoznak benne.
Ugyanakkor
egy fürt mézédes szőlőtől összefut a nyál a
szájában és függetlenül attól, hogy éhes-e vagy sem, jóízűen elfogyasztja."
A tudósok
és természetkutatók, beleértve az evolúció elméletét felállító Charles Darwint
is, egyetértenek abban, hogy az előemberek gyümölcs-
és zöldségevők voltak. A
történelem folyamán pedig anatómiánk nem változott.
A híres
svéd tudós, Linne szerint:
"Az
ember külső és belső felépítése az állatokéval összehasonlítva azt
mutatja, hogy természetes étrendünket a gyümölcsök és az ízletes zöldségek
alkotják."...